Hard gekookt eitje

Hard gekookt eitje

Hardgekookt eitjeEen hard gekookt eitje is een heerlijk tussendoortje en zit bomvol met gezonde voedingsstoffen. Lekker met peper en zout in uw werkpauze of thuis op een cracker. Eieren zijn heerlijk en het is ook nog eens erg eenvoudig om te koken.

Het is lekker, makkelijk en ook nog eens vullend. Een gekookt ei is een ei dat u kookt in gekookt water. Dit doet u zonder de schaal te breken. U kunt een ei koken in een pannetje of in een speciaal daarvoor gemaakte eierkoker.

Het ei stolt dan in de schaal. Hardgekookte eieren zijn gekookte eieren met een langere kooktijd. Hierdoor is het ei volledig gestold. Een hard gekookt eitje heeft dus gestold eiwit en eigeel. Het is mogelijk om hard gekookte eieren koud of warm te eten.

Hard gekookte eieren zijn tot enkele dagen na het koken nog prima te bewaren in de koelkast.

Hard gekookt eitje maken

Een hard gekookt eitje kunt u simpel maken in een pannetje met water. Het water hoeft vooraf niet te koken. Leg de eieren in het pannetje en laat het kokend water zijn werk doen. Zorg er wel voor dat de eieren helemaal onder water liggen.

Als het water kookt kunt u de eieren enkele keren roeren, dit zorgt ervoor dat de eieren gelijkmatiger gaar worden. Is de kooktijd verstreken? Haal de eieren dan uit het pannetje en spoel de eieren met stromend koud water.

Dit wordt ook wel ‘schrikken’ genoemd. Hierdoor zullen de eieren makkelijker te pellen zijn. Het is ook mogelijk om hard gekookte eieren te maken in een eierkoker. U kunt dan de kooktijd instellen en de eierkoker doet de rest. Dit zal altijd resulteren in een goed hard gekookt eitje.

Kooktijd hard gekookt eitje

Een hard gekookt eitje moet minimaal 7 minuten koken op middelhoog vuur. U kunt een scheutje azijn of wat zout toevoegen aan het kookwater om te voorkomen dat de eieren barsten tijdens het koken. Let er wel op dat u de eieren niet te lang kookt, het eiwit wordt dan taai en het eigeel krijgt een groene waas.

Zorg ervoor dat u eieren gebruikt die op kamertemperatuur zijn. Een ei uit de koelkast barst sneller omdat het koud is. Zijn de eieren klaar? Dan kunt u ze op de volgende manier snel pellen. Pak de pan waarin u de eieren hebt gekookt en giet al het water eruit.
Leg het deksel erop en schud de pan heen en weer om alle eierschalen te breken. Als u nu de eieren eruit haalt, kun u de eieren gemakkelijk pellen in elke minuten.

Hard gekookt eitje eten

Een hard gekookt eitje is op verschillende manieren te eten. U kunt het als tussendoortje nemen op een cracker of op brood. Veel hard gekookte eieren zijn ook goed te gebruiken voor in salades. Ook is het lekker om hardgekookte eieren te vullen.

De eieren kunt u tot vijf dagen in de koelkast. Doe dit in een afsluitbaar bakje of bewaar de eieren in koud water. Het water kunt u dan elke dag verversen. Kijk op onze website voor lekkere ei recepten.