Zacht gekookt eitje

Zacht gekookt eitje

zacht gekookt eiEieren zijn lekker en het is ook nog eens erg simpel om te koken. Vooral bij het ontbijt is een zacht gekookt eitje een echte aanrader. Een gekookt ei is een ei dat u kookt in water. Dit doet u zonder de schaal te breken.

U kunt een ei koken in een pannetje of in een speciaal daarvoor bestemde eierkoker. Het ei stolt in de schaal. Zachtgekookte eieren zijn gekookte eieren met een korte kooktijd. Hierdoor is het ei nog niet volledig gestold. Zacht gekookte eieren hebben vloeibaar eigeel. Soms is ook het eiwit voor een gedeelte vloeibaar. De kookmethode en kooktijd zijn hierbij relevant.

Zacht gekookt eitje maken

Er zijn verschillende methodes om eieren te koken. De eieren koken in een pannetje met gekookte water is de meest gebruikte methode om een ei te koken. Als u een goed zacht gekookt eitje wilt hebben is het aan te raden om eerst het water goed te laten koken en dan de eieren met een lepel erin te laten vallen. Op deze manier kunt u de kooktijd beter bijhouden.

De kooktijd is bij het maken van een zacht gekookt eitje belangrijk. Een andere methode is om de eieren te koken in een eierkoker. In een eierkoker kunt u vaak 6 tot 7 eieren tegelijkertijd koken.

Als u de eieren zacht wilt koken, dan stelt u de tijd hiervoor in op het apparaat en u hoeft nergens meer op te letten. Een zacht gekookt eitje zal daardoor altijd perfect zijn. Bent u op zoek naar een eierkoker?
Rond Pasen zijn er veel aanbiedingen waardoor u een eierkoker met hoge korting kunt kopen. Zo kunt u voor een mooi prijsje uw eierkoker kopen en kunt u altijd genieten van een perfect zacht gekookt eitje!

Kooktijd zacht gekookt eitje

Hoelang moet een zacht gekookt eitje koken? Om een lekker zacht gekookt eitje te krijgen is het belangrijk dat u goed let op de kookminuten. De kooktijd voor kleine eieren verschilt in vergelijking met de kooktijd voor grote eieren.

Voor de volgende tijden hebben wij een ei van gemiddelde grootte aangehouden. Een ei die u drie minuten laat koken heeft vloeibaar eigeel en ook het eiwit is nauwelijks gestold. Kookt u het eitje iets langer, vijf minuten, dan is het eiwit gestold en begint ook het eigeel aan de randen te stollen.

Van binnen is het eigeel dan nog wel vloeibaar. Wilt u dat het eigeel nog iets verder stolt? Dan moet u het eitje zes minuten koken. Na zeven minuten is ook het eigeel bijna gestold en een eitje dat 8 minuten heeft gekookt in heet water is niet meer zacht gekookt.

Daarnaast is het ook belangrijk om eieren op kamertemperatuur te hebben alvorens u ze gaat koken. Dit zorgt ervoor dat het ei niet barst in kokend water. Na het koken is het goed om de eieren direct in koud water te dompelen, dit wordt ook ‘schrikken’ genoemd.

Schrikken stopt het kookproces. Als u dit niet zou doen, is het mogelijk dat een zacht gekookt eitje uiteindelijk toch door gaart en hard wordt.

Zacht gekookt eitje bewaren

Een rauw ei kunt u vanaf de legdatum vier weken bewaren. Hoe korter een ei wordt gekookt, hoe verser het eigenlijk hoort te zijn. Dit is vooral belangrijk voor zacht gekookte eitjes. Hoe kunt u een verse ei herkennen?

U kunt dit testen door het ei in een kommetje met water te leggen. Zinkt de ei naar de bodem? Dan heeft u te maken met een vers eitje. Drijft het eitje naar boven? Dan kunt u het beste het eitje weggooien. Deze is niet meer vers en niet meer geschikt voor een zacht gekookt eitje.

Zacht gekookt eitje eten

Een zacht gekookte ei wordt vaak geserveerd in eierdopjes en gegeten met een lepeltje. Om de ei te openen kunt u rustig tikken op de bovenkant van de schil met een lepeltje. Gebruik uw lepel vervolgens om het topje eraf te halen.

Nu heeft u een opening en kunt u met een lepeltje het eitje eten. Een lekkere aanrader is ook om het brood in eigeel te dippen. Mensen die gevoelig zijn voor salmonella kunnen beter geen zacht gekookte eieren eten.

Voorbeelden zijn jonge kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een zacht gekookt eitje is een grote aanrader voor bij het ontbijt. Kijk verder op onze website voor heerlijke ei recepten.